Kaikki pitävät teestä! Ja Herttoniemen kartanon eri omistajat ovat varmuudella nauttineet tätä ihanantuoksuista ja höyryävää juomaa jo viimeisten kolmen vuosisadan ajan. Teepensaita alettiin viljellä Kiinan, Intian ja Myanmarin (ent. Burman) välisen rajaseudun vuoristoisella alueella, mutta villien teepensaiden lehtiä oli jo kerätty tuhansien vuosien ajan. Täältä teenviljelytaito levisi Koreaan ja Japaniin. Teen laatuun ja makuun vaikuttaa ilmasto, maaperä sekä mikä tee on kyseessä. LIsäksi on väliä, mihin aikaan vuodesta se kerätään. Maailman suurin teetuottaja 1800-luvulle asti oli Kiina. Kauppakomppanian alkoivat tuomaan teetä Eurooppaan suurin voitoin. Pikku hiljaa teetä alettiin viljellä myös Intiassa, Sri Lankalla ja Venäjällä sekä Etelä-Amerikassa.
Pensaat voivat olla joko kiinalaisia tai assamilaisia. Eri teetyypit, esim. mustaa tai vihreää, syntyy kun teetä käsitellään eri tavoin. Eurooppalaiset tustustuivat teehen Saksassa ja Ranskassa jo 1600-luvulla. Tee tuotiin tänne meritse, mutta myös maitse karavaanireittejä pitkin. Ruotsissa aatelisto, porvarit ja papisto aloittivat teenjuonnin 1700-luvull ja samaten myös itäisessä maanosassa, Suomessa. Tähän aikaan tee oli yleisemmin tunnettu ja nautittu kuin kahvi. Teetä voitiin ostaa muun muassa Helsingin eri kauppahuoneilta.
Oma sekoituksemme on valmis myytäväksi. Lisukkeena maistuu oma hunajamme, jonka Knusbackan museotilan mehiläiset ovat tehneet (ja Hive Five tuottanut). Kuva: EAW.
Herttoniemen kartanon museossa on teekuppeja, jotka ovat kuuluneet amiraali Carl Olof Cronstedtille, joka omisti kartanon 1700-luvun lopulla sekä vuodessta 1813 kuoleemaansa saakka (v. 1820). Astiastoa kutsutaan Ruotsinsalmen astiastoksi. Siihen sisältyi 144 osaa. Posliinikupeilla ei ole korvia ja ovat itäaasialaisia. Kupeissa on kuva laivasta, jossa on Ruotsin laivaston lippu, sekä Nike-jumalattaresta, joka seppelöi voitin. Ruotsi voitti Venäjän laivaston Ruotsinsalmen taistelussa heinäkuussa 1790, Kustaa III:n sodan aikana. Carl Olof Cronstedtia kunnioitettiin meritaistelun sankarina ja hän sai kallisarvoisen teeastiaston muistoksi upseereiltaan.
Millaista teetä Cronstedt olisi voinut nauttia? Todennäköisesti kiinalaista mustaa teetä. Keväällä 2020 aloimme suunnitella oman, uniikin teesekoituksen hankkimista. Otimme yhteyttä kahteen teeyritykseen, ja niistä valitsimme Oy Sergejeff Ab:n. Yrityksen perustaja, kauppias Feodor Sergejeff, aloittin kiinalaisen teen mainostamisen vuonna 1887. Hän myi teetä kaupassaan Viipurissa. Kaupunki oli yksi teekaupan keskuksia 1800-luvulla. Sergejeffin yritys on perustettu jo vuonna 1873, ja yritys aloitti pian pakkaamaan suosittua tuotettaan, Jaavan teetä. Nykyään Sergejeff toimii perheyrityksenä Helsingissä.
Herttoniemen kartanon tee, jonka Oy Sergejeff Ab on kehittänyt, on mustaa teetä, jossa on hieman lapsangia. Tämä antaa teelle hienostuneen savuisuuden, koska lapsang-teelehdet savustetaan mäntypuulla. Teen hinta meillä on 6 euroa/ pussi (100 g). Tervetuloa ostoksille ja maistelemaan! Museo on auki joka sunnuntai 1.11.2020 saakka, klo 12-14.
Lue lisää teestä:
Ranta, Sirkka-Liisa 2020: Suomalainen teekirja. Tammi: Helsinki.