Digitaaliset askeleet pandemian aikana vuonna 2020

09.01.2021 klo 12:01
Vuodesta 2020 tuli merkillisin vuosi tällä vuosisadalla tähän mennessä. Pandemia on saanut maailman polivilleen ja etenkin kulttuuri- ja ravintola-alan. Herttoniemen kartanon museo on tosin voinut toimia kaikista haasteista huolimatta. Lue lisää alla!

Vaikka maailmaa kohtasi ikävä pandemia keväällä 2020 ja koulujen ja kulttuurilaitosten sulkiessa ovensa, museot voivat kaikesta huolimatta avata ovenska jälleen kesällä 2020 - tietyin rajauksin. Herttoniemen kartanon museo avasi kesäkuussa ja olimme avoinna 1.11. Asti. Museolla kävi edellistä vuotta vähemmän maksavia asiakkaita, mutta enemmän kuin osasimme odottaa. Syksymmällä museosta tuli yksi 200:n joukossa, johon voi tutustua Museokortilla. Tuntui hyvältä liittyä suurempaan verkostoon!  

Tänä vuonna nostimme esille, että on kulunut 200 vuotta amiraali Carl Olof Crosntedtin kuolemasta. Hän oli eräs kartanon omistajista. Museossa esiteltiin miniposterinäyttelyä rapussa. Siinä nostettiin esille amiraalin muistoa. Tällä hetkellä julisteet ovat esillä Arbiksella (Helsingin ruotsinkielinen työväenopisto, Dagmarinkadulla, toisessa kerroksessa). Museo teki lisäksi yhteistyöä Arniksen kanssa järjestämällä kurssin “Piirustusta Herttoniemen kartanolla” syksyllä 2020. Kurssi jatkuu keväällä 2021 (ruotsiksi - voit ilmoittautua Ilmonetissa - tervetuloa mukaan!).

Yhteistyökumppanimme DOT r.f. Järjesti suosittuja aikamatkojaan Päivä maalla, poikkeuksellisesti syksyllä (yleensä ne järjestetään keväisin). DOT halusi myös nostaa esille Cronstedtin muistoa ja tähän teemaan liittyen luotiin hienoa ja pidetty aikamatka, joka toteutettiin syyskuussa. Lisäksi aikamatka sai näkyvyyttä lehdistössä.

Kevättalvella allekirjoittanut lupasi, että museosta tulisi digitaalisempi. Aloitin perustamalla tämän blogin, johon myös oppaat osallistuivat tekstein. Covid19-pandemian seurauksena digitalisoinnin tarve muuttui lähes välttämättömäksi. Helsinki-päivänä 12.6. Arrendaattorimme Jan Liesaho (Stadin puutarhuri) järjesti verkkotapahtuman. Museo osallistui ja striimasi suomeksi ja ruotsiksi museon yläkerrasta - jälleen Cronstedt-aiheisella teemalla. 

Yhteistyössä Herttoniemen rannan taiteilijoiden kanssa (Tarinalyhty-projekti) jatkui. Syksyllä taiteilijat osallistuivat vetämällä varjokuvatyöpajan “Eläinten yönä”, 20.8. Illalla Knusbackan museomaatilaan oli vapaa pääsy. Emme markkinoineet tilaisuutta laajemmin virustilanteen takia. Iltama kuului Kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaan. Museo esittele tässä yhteydessä ensimmäisen eläinaiheisen eMuseo-polkunsa. Siihen voi tutustua myös kotisohvalta - testaa polkua täällä! 

Lisäksi järjestimme vähän ohjelmaa Knusbackan museotilalla. 13. Syyskuuta järjestimme elonkorjuujuhlat Knusbackalla yhteistyössä kansantanssijoiden kanssa (Heidi Palmu/Finlands svenska folkdansring), Värjärikillan ja Kulttuuriympäristöpäivien kanssa. Kekripolulla 1.11. Knusbacka pidettiin auki ja museo live-striimasi intendentin esitelmiä suomeksi ja ruotsiksi. 23.8. Ja 13.9. Järjestimme lisäksi ulkoilmajumalanpalveluksia Herttoniemen seurakunnan kanssa. Tilaisuudet houkuttelivat noin 50 kävijää per tapahtuma. 


Ulkoilmajumalapalvelus Herttoniemen srk:n kanssa syyskuussa 2020. Kuva: EAW.

DOT:in rakastettu joulupolku jouduttiin valitettavasti perumaan vuonna 2020 pahenevan virustilanteen takia. Hauskaa ohjelmaa kuvattiin kuitenkin ja lähetettiin digitaalisesti. Museo perusti rohkeasti Youtube-kanavan ja lisäsi syksyllä pari lyhyttä videota museon yrittitarhasta ja mehiläisistämme - seuraa mietä mielellään täällä. Knusbackan pihalle saapui nimittäin huhtikuussa 2020 kaksi mehiläispesää, joita hoitaa Hive Five/Art Maloku. Mehiläiset tuottivat 200 purkkia hunajaa, jota myydään museossa. Museo sai myös oman teesekoituksensa, jonka tuottaa meille Oy Sergejeff Ab. Teetäkin voi ostaa museosta.


Museolla myydään omaa teetämme ja Knusbackan mehiläisten tuottamaa hunajaa. Kuva: EAW 2020.

Pandemian takia jouduimme kehittämään erikoisjärjestelyjä opastuksille pienemmissä ryhmissä ja ulkoilmassa. Mutta onnistuimme kehittämään uusia erikoiskierroksia elokuva-, naishistoria- ja puistohistoria-teemoilla. Teimme lisäksi yhteistyötä Kävelyfestivaalien ja Lähimatkailupäivien kanssa. Oppaat ovat myös osallistuneet kierrosten kehittämiseen. 

Intedentti on vuoden 2020 aikana kehittänyt kokoelmapoliittisen ohjelman museolle yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon (Keskiuudenmaan maakuntamuseon) kanssa. Museon esineluettelo oli olemassa vain paperimuodossa, mutta se on nyt digitoitu. Intendentti on myös saanut käyttöönsä Desky-tietokantaohjelman Finlans svenska hembygdsförbundin kautta. Mutta tästä tulee pitkä prosessi joka varmasti kestää tämän vuosikymmenen tuottaa. Museo on loppujen lopulta kokoelmansa ja näyttelynäs, miksi päämääränämme on ja pysyy huolehtia niistä ja nostaa niitä esille. Avosylin otamme vastaan vuoden 2021 ja katsomen loppujen lopuksi optimistisesti tulevaisuuteen! Seuraavassa blogissa kerron lisää vuoden 2021 suunnitelmistamme. Hyvää alkanutta vuotta itse kullekin!