Katsaus vuoden 2021 toimintaan

29.01.2022 klo 14:03
Vuosi 2021 on ohi ja museo viettää talvilepoa, mutta joka tapauksessa teemme vielä katsauksen menneen vuoden tapahtumiin. Koronapandemia jatkui, mutta kaikista rajoituksista huolimatta vähintään yhtä iso joukko kuin vuonna 2020 vieraili museossa. Tänä vuonna DOT:in Joulupolku voitiin jälleen toteuttaa yhtenä vuoden I suosituimpana tapahtumana. Lisäksi museolla oli sekä tet- että korkeakouluharjoittelijoita avuksi museotyössä. Tehtiin myös yhteistyötä Helsingin yliopiston kanssa. Lue lisää alla!

Museo oli avoinna toukokuusta syyskuuhun vuonna 2021. Covid19-pandemian takia rajoitettiin sisäänpääsyä, mutta Museokortti oli tänä vuonna käytössämme ja toi museoon satoja kävijöitä. Monet yleisötapahtumat peruutettiin tai järjestettiin pienimuotoisina. Joulupolku järjestettiin 4.12.2021 ja siitä tuli kaikesta huolimatta suuri menestys! Mahdollisesti ihmiset suosivat tapahtumaa, joka suurilta osin järjestettiin ulkoilmassa. Huhtikuusta kesäkuuhun DOT r.f.järjesti myös aikamatkoja, Päivää maalla ja Cronstedt. Päivä maalla -aikamatkalla oppilaat saivat kokea elämää Herttoniemessä ja Knusbackalla teemalla muutto Amerikkaan vuonna 1885. Lisäksi museolla pidettiin joukko opastettuja kierroksia ryhmille. 

Helsinki-päivänä 12.6. Järjestimme yhdessä Herttoniemen seurakunnan kanssa pienimuotoisen yhteislaulutilaisuuden Knusbackan pihalla. Jatkoimme järjestämällä yhteislaulutilaisuuksia koko kesän ajan sekä lopulta pidettiin pieni messu syyskuussa Satojuhlan yhteydessä. Heidi Palmu perheineen esiintyi kansantasseilla ja Värjärikilta esitteli kasvivärjäystä Knusbackalla.  


Yhteistyössä Suomen Bellman-seuran kanssa toteutimme yleisölle avoimen tapahtuman puistossa elokuussa. Kuva: EAW 2021.

Yhteistyössä Herttoniemenrannan taiteilijoiden kanssa Tarinalyhty-projekti jatkui teemalla “Satusetä Topelius Herttoniemen kartanolla”. Järjestimme sadunkerrontaa puistossa 27.4. ja 8.5. yhteistyössä Tarinalyhdyn ja Snellman-korkeakoulun opiskelijoiden sekä paikallisten koulujen kanssa. Tarinalyhdyn osaa rahoitettiin Arbetets Vänner Huvudföreningenin, Svenska kulturfondenin ja Kansan Sivistysrahaston apurahoin. 

Museo järjesti pienoisnäyttely, Kesä ja pelit, yhteistyössä historian oppiaineen ja kultur&kommunikation -maisteriohjelman (Helsingin yliopisto) kanssa. Tre smeder -säätiö osallistui osin projektin rahoittamiseen. Kymmenkunta opiskelijaa toteuttivat näyttelyn lapsuudesta 1800-luvulla, joka säilyy digitaalisessa muodossa. Yhteistyö herätti myös yleisön kiinnostuksen ja sai näkyvyyttä mediassa. Opiskelijat saivat tärkeää kokemusta, siitä miten rakennetaan museonäyttely sekä teoriassa että käytännössä. Kaksi heistä halusivat lisäksi tulla töihin paikallishistoriallisina harjoittelijoina loppuvuodeksi kesäkuusta joulukuuhun. Heidän tehtäviinsä kuului digitoida museon kokoelmia Desky -tietokantaan. Työ on hyvällä mallilla. Kiitämme lämpimästi Svenska kulturfonden:ia harjoittelijoiden tärkeän työn rahoittamista. 


Mainos Kesä ja pelit - näyttelylle. SOV/HY.

Etenkin kokoelmat ovat näin ollen ollut tärkeässä asemassa vuoden 2021 aikana, jolloin myös päivitettiin museon kokoelmapoliittista ohjelmaa. Lisäksi suunniteltiin verkkosivujen uudistamista, mutta tämä projekti ei ole vielä toteutettu. Joka tapauksessa voimme nyt suunnata katseemme uusiin haasteisiin vuonna 2022 - toivottavasti saamme jälleen kokea sekä aikamatkoja, tapahtumia ja nähdä harjoittelijoita kokoelmatyössään. Kiitos kaikesta saamastamme tuesta, sekä pienestä että isosta!


Puistokävelyllä HY:n opiskelijoiden kanssa. He rakensivat museolle pienoisnäyttelyn keväällä 2021. Kuva: EAW.