Kesä on alkanut ja sen myötä myös toiminta Herttoniemen kartanolla jatkuu. Museon uusi intendentti Ted Hellsten on aloittanut uudet tehtävänsä ja harjoittelijat Sten Selin ja Karl Heikkilä jatkavat digitalisointiprojektia joka aloitettiin viime vuonna. Koronavuosien jälkeen museo on saanut kesän aluksi tavallista enemmän huomioita ja Helsinki päivänä 12.6. museolla oli jopa yli 480 kävijää. Myöskin sisäiset työt museoesineiden parissa etenevät hyvällä vauhdilla. Tekstiilikonservaattori Maarit Jones ja alueellisen vastuumuseotyön tutkija Katri Lento Helsingin kaupunginmuseosta kävivät Herttoniemen kartanon museolla kouluttamassa meitä tekstiilien kunnossa pidosta sekä niiden säilyttämisestä museon tiloissa. Kaupunginmuseon tutkija Eero Salmio kävi myöskin kouluttamassa meitä digitalisoinnista, valokuvauksesta ja esineiden luetteloinnista. Koska esineiden luettelointi edellyttää niiden käsittelyä ja uudelleen paketointia, heidän neuvonsa olivat meille kullan arvoisia. Nyt meillä on oikeat taidot saada esineille mahdollisimman hyvä säilytys tulevaisuudelle. Tekstiilikonservaattori Maarit Jones oli sitä mieltä, että vanhat verhot, varsinkin ne jotka roikkuvat punaisessa salongissa, pitäisi saada kuntoon. Onneksi tämä onnistuu näköjään pesulla, jonka voi suorittaa esimerkiksi kaupunginmuseon konservaattorit.
Kuvassa vanha leninki, joka on aikaisemmin säilytetty ruskeassa paperissa. Kuva: Sten Selin.
Vanhojen esineiden säilyttämisessä ja varsinkin käsittelyssä tärkeintä on, että aina käyttää oikeita suojavälineitä ja käsittelee esineitä varovaisesti. Näin ne kestävät mahdollisimman pitkään. Esimerkiksi suojahanskoja on käytettävä ja esineiden varovainen putsaus käsittelyn yhteydessä auttavat niiden säilyvyyttä. Nykyään tähän käytetään yleisesti vinyylihanskoja, eikä enää puuvillahanskoja. Myöskin säilytyslaatikoiden putsaus kannattaa ennen kuin esineet laitetaan takaisin paikoilleen. Esimerkiksi yllä olevassa kuvassa olevia ruskeita laatikoita ei enää käytetä koska ne näköjään happamoituvat ajan myötä. Meille ne ovat kuitenkin usein vielä paras käytettävissä oleva säilytysvaihtoehto. Ruskeaa paperia, joka myös näkyy kuvassa, ei myöskään enää käytetä ja siksi vaihdamme valokuvauksen yhteydessä paperin valkoiseen silkkipaperiin, joka täyttää tämän päiväiset standardit. Digitalisointiprojektin aikana museon kaikki säilytetyt esineet kääritään uudelleen tähän paperiin.
Kuvassa Herttoniemen kartanon museon uusi intendentti Ted Hellsten ja kaupunginmuseon tekstiilikonservaattori Maarit Jones tutkivat vanhojen tekstiilien säilytyslaatikoita. Kuva: Sten Selin
Museoalalla on viime aikoina tehty isoja edistyksiä esineiden luetteloinnissa ja tiedon levittämisessä. Digitalisointi on usein hidasta ja aikaa vievää työtä, johon pienemmillä museoilla ei välttämättä ole resursseja, ja voi siksi olla vaikeata toteuttaa. Siksi on niin tärkeää, että on mahdollista saada apua kaupunginmuseon henkilökunnalta, jotka levittävät tärkeää tietoa ja apua myös pienemmille museoille. Haluaisimme lämpimästi kiittää Maaritia, Katria ja Eeroa heidän avusta. Haluan myös kiittää Svenska kulturfondenia apurahoista, joiden avulla me harjoittelijat voimme tehdä töitä Herttoniemen kartanon museolla.
Sten Selin paikallishistoriallinen harjoittelu Herttoniemen kartanon museossa on Svenska kulturfondenin rahoittama.