Hertonäs gård och Knusbacka museigård. Foton: EAW 2020.
Trots att världen drabbades av en fruktansvärd pandemi våren 2020 och skolor och kulturinstitutioner stängde, kunde museerna öppna igen på sommaren - visserligen med en hel del restriktioner. Hertonäs gårds museum öppnade i juni och hade öppet ända till 1.11. Vi hade mindre betalande besökare än ifjol, men långt mer än väntat. På höstkanten blev museet även ett av ca 200 museer man kan besöka med Museikortet. Det kändes fint att få bli en del av detta större nätverk!
Carl Olof Cronstedt (1756-1820). Foto: Finlands nationalmuseum.
I år uppmärksammade vi att 200 år förflutit sedan en av herrgårdens ägare, amiral Carl Olof Cronstedts, död. Museet hade en miniposterutställning i trappan som lyfte fram amiralens minne. Den visas för tillfället på Arbis på Dagmarsgatan, i 2. våningens korridor. Museet samarbetade även med Arbis genom att ordna en kurs “Teckning på Hertonäs gård” på hösten. Den fortsätter även våren 2021 (du kan anmäla dig på Ilmonet - välkommen med!).
Vår samarbetspartner DOT r.f. arrangerade sina populära tidsresor En dag på landet på hösten (istället för dem som vanligen dras på våren). DOT ville även lyfta fram Cronstedts minne, och en trevlig och omtyckt tidsresa med detta tema genomfördes i september. Tidsresan uppmärksammades även i pressen.
Livestream från museet 12.6. Foto: EAW 2020.
Vårvintern 2020 lovade undertecknad att museet skulle bli mer digitalt. Jag började med att grunda denna blogg, i vilken även guiderna deltog med texter. På grund av covid-19 blev behovet av digitalisering nästan akut. Under Helsingforsdagen 12.6 ordnade vår arrendator Jan Liesaho (Stadin Puutarhuri) därför program som strömmades på webben. Museet deltog och strömmade på svenska och finska från museets andra våning - återigen med Cronstedt som tema.
I samarbete med Hertonässtrands konstnärer fortsatte projektet Tarinalyhty/Sagolyktan. På hösten deltog konstnärerna med en skuggbildsverkstad under “Djurens natt”, 20.8. Under den kvällen var det även gratis entré till Knusbacka, som lockade ett femtiotal besökare. Vi strävade efter att inte göra evenemanget så stort på grund av virussituationen. Kvällen ingick i De europeiska kulturmiljödagarnas program. Museet presenterade nu även en första eMuseo-stig med djurtema. Den kan man uppleva även från hemsoffan - testa den här!
Utomhusgudstjänst med Herttoniemen seurakunta i september. Foto: EAW 2020.
Vi hade även några mindre evenemang på Knusbacka museigård. Den 13 september arrangerades en skördefest i samarbete med Heidi Palmu (från Finlands svenska folkdansring) och Färgargillet på Knusbacka samt Kulturmiljödagarna. Under Allhelgonastigen 1.11 höll Knusbacka öppet och museet strömmade live intendentens korta föredrag om allhelgona på svenska och finska. Den 23.8 och 13.9 arrangerades också utomhusgudstjänster på Knusbacka gårdstun i samarbete med Herttoniemen seurakunta. Evenemangen lockade ett femtiotal deltagare/evenemang.
DOT:s älskade julstig 2020 måste tyvärr inhiberas på grund av det svårare virusläget i december. En del roliga inslag genomfördes dock som filmer och digitalt. Museet grundade också modigt en Youtube-kanal och nu på hösten har vi producerat två korta klipp om museets kryddgård och bin - följ oss gärna här. På Knusbackas gårdstun installerades nämligen i april 2020 två bikupor. De sköts av Hive Five/Art Maloku. Bina producerade 200 burkar honung som är till salu på museet. Museet fick även sin egen théblanding utarbetad av Oy Sergejeff Ab, den säljs också på museet.
Vårt eget thé och vår honung. Foto: EAW 2020.
Pandemin gjorde att vi måste utarbeta specialarrangemang och hålla största delen av våra guidningar ute eller i mycket små grupper. Men vi lyckades även utveckla oss. I samarbete med Lähimatkailupäivät och Kävelyfestivaalit drogs guidningar. Tre nya specialguidningar har även lanserats under år 2020: en kvinnhistorisk tur, en parkhistorisk och en filmhistorisk tur. Guiderna har också deltagit aktivt i skapandet av turerna.
Intendenten har under år 2020 utvecklat ett samlingspolitiskt program åt museet. Forskare från Helsingfors stadsmuseum (vårt landskapsmuseum) har assisterat i utarbetandet utan extra kostnad. Museets föremålskatalog fanns endast i pappersform, men under år 2020 har den digiterats och finns nu även digitalt. Intendenten har även fått tillgång till Desky-databasen via Finlands svenska hembygdsförbund för att digitera samlingarna. Men det här kommer att bli en lång process som antagligen tar ett decennium att slutföra. Ett museum är dock sist och slutligen sina samlingar och utställningar, varför det är och förblir i vårt fokus att bevara och lyfta fram dem. Med öppna armar välkomnar vi år 2021 och ser trots allt optimistiskt på framtiden! I nästa blogginlägg berättar jag mer on vad år 2021 kommer att föra med sig. Ett gott nytt år önskas alla och envar!