Gustaf VI Adolf var Sveriges kung från 1950 till 1973. Han var gift två gånger. Hans första hustru var prinsessan Margaret av Connaught, men hon dog 1920. Hans andra hustru var Louise Mountbatten och hon var med honom när han var på statsbesök i Finland 1952. Han var nästa 70 år när han var i Helsingfors i maj 1952. Han är farfar till Sveriges nuvarande kung Carl XVI Gustaf.
Kung Gustaf VI Adolf och president Paasikivi utanför Helsingfors domkyrka. (Fotograf okänd, Kungligt besök i Helsingfors 1952, Svenska Odlingens Vänner i Helsinge, CC B.Y. 4.0 erkännande.)
Det handlade inte om ett vanligt besök. Gustaf VI Adolf var på statsbesök i Helsingfors från lördagen den 24 maj till måndagen den 26 maj 1952. Kungaparet anlände till Helsingfors ombord på kryssaren Göta Lejon och de välkomnades av stora folkmassor. Händelsen var unik för att det var det första statsbesöket i Finland sedan 1930-talet. Finlands dåvarande president Juho Kusti Paasikivi och hans hustru Allina tog hand om kungaparet. På lördagen den 24 maj besökte Gustaf och Louise (tillsammans med presidentparet) hjältegravarna och marskalk Mannerheims grav i Sandudd. På söndagen den 25 maj besökte kungen Helsingfors universitet. Han höll där ett tal där han berättade hur viktigt fri forskning var och att forskare skulle försöka se utanför sina områden. Den sista dagen (den 26 maj) besökte kungaparet Barnets borg, där man hade kalas med krigsbarnen som hade varit i Ulriksdal i Sverige under kriget.
Kung Gustaf VI Adolf går med president Paasikivi går mot domkyrkan. Bakom dem följer drottning Louise Mountbatten. (Fotograf okänd, Kungligt besök i Helsingfors 1952, Svenska Odlingens Vänner i Helsinge, CC B.Y. 4.0 erkännande.)
Intressant att få veta att första statsbesöket i Finland sedan 1930-talet var Gustaf VI Adolfs 1952. Men varför skriva om detta? Som jag skrev i början hittade jag foton i Hertonäs bildarkiv. Det är åtta foton, storlek 6 x 9 cm, från besöket. Ett av fotona visar när kungen är med Paasikivi utanför domkyrkan och ett annat visar när kungaparet följer presidenten till domkyrkan. Två bilder föreställer kungen och drottningen. Resten är foton som visar personal vid en byggnad någonstans i Helsingfors och en man i en bil.
När jag undersökte detta träffade jag på en video på YouTube som visar kungens besök. Videons länk är i slutet av bloggen.
Kung Gustaf VI Adolf och drottning Louise Mountbatten. (Fotograf okänd, Kungligt besök i Helsingfors 1952, Svenska Odlingens Vänner i Helsinge, CC B.Y. 4.0 erkännande.)
Fotona berättar en mindre känd historia om Helsingfors och Finland man inte tänker på. Men hur har dessa foton kommit till Hertonäs? Fotona donerades till museet av Saga Träskman 1989. Hon donerade fotona samtidigt med andra föremål till museet. Fotona hade som sagt ingen närmare beskrivning och fotografens identitet är okänd. Sannolikt var Saga eller en släkting/vän till henne på plats i Helsingfors när kungaparet var på besök och de tog fotona. Saga donerade även andra foton, bland annat mer än 30 foton som föreställde en husmoderskurs någonstans i Finland på 1940-talet. Fotona var intressanta och jag skulle ha gärna velat veta mera om dem, men eftersom de inte hade en närmare beskrivning blev de flesta fotona ett mysterium för mig.
Karl Heikkiläs lokalhistoriska praktik på Hertonäs gårds museum har finansierats av Svenska kulturfonden.
Litteratur:
Älmeberg, Roger 2017: Gustaf VI Adolf: Regenten som räddade monarkin. Stockholm.
Video:
Gustaf VI Adolf på statsbesök till Finland 1952, https://www.youtube.com/watch?v=9oOvXoAqRlA