Här bloggar museets intendent och andra anställda sedan år 2020. Välkommen att läsa våra inlägg, lära dig mer om museets och Hertonäs historia samt följa med vårt arbete på museet!
Vi har under fjolårets lopp utvecklat en specialguidning på museet, som behandlar kvinnohistoria. Guidningen har utvecklats i en arbetsgrupp bestående av tre guider, chefsguiden och intendenten. Internationella kvinnodagen till ära lyfter vi följaktligen fram en dam ur Hertonäs gårds museums historia. I turen står en av gårdens långvariga ägarinnor, Hedvig Charlotta Cronstedt, eller ”Hedda”, som levde under den tid då Finland övergick från att vara en rikshalva i det svenska riket till att bli ett storfurstendöme under ryskt styre. Läs mer nedan!Läs mera »
I närheten av Hertonäs gård finns gravrösen från bronsåldern. Ett av dem är lätt att besöka i närheten av Skepparvikens busshållplats. Från krönet öppnas en ståtlig vy mot havet. Läs mer nedan.Läs mera »
I dagens Hufvudstadsbladet berättas om att de stora finländska museernas besökarantal ökat. Museikortet har blivit som ett var mans ”bibliotekskort” att ha med sig. Också Hertonäs gårds museums betalande besökarantal fördubblades från ca 300 till 600 ifjol. Vid sidan av dessa, lockade museet även tusentals besökare på gratisevenemangen på Helsingforsdagen, Julstigen och Konstens natt. Läs mera nedan.Läs mera »
Hertonäs gårds barockträdgård och engelska park är en slags landmärken i en allt urbana stadsmiljö. Parkerna är öppna för alla stadsbor och är ett populärt utflyktsmål. Numera är parkerna en del av Hertonäs gårds museum och de sköts av Helsingfors stads trädgårdsavdelning. Trädgårdens och parkens historia går tillbaka till 1700-talet. Läs mer nedan.Läs mera »
Detta är tidernas första blogginlägg på Hertonäs gårds museums webbsida! Med detta vill vi fira ett nytt decennium och snart 100 år av museets egen historia. År 2019 var ett händelserikt år med mycket intressant program. Läs mera nedan! Läs mera »